Sjöhistoriska museets bibliotek

Polarexpeditionernas proviant 1872-1949
Komihåglistan är tom
Vis
Hylla
  • N 11
Personnamn
  • Norén, Karl-Gunnar, 1943- Författare/medförfattare
Titel och upphov
  • Polarexpeditionernas proviant 1872-1949
Utgivning, distribution etc.
  • Nielsen & Norén Förlag, [Stockholm] : [2021] Bulls Graphics, Halmstad : 2021
DDC klassifikationskod (Dewey Decimal Classification)
  • 641.5911
SAB klassifikationskod
  • 641.5911
  • Qca:k
  • Ns.07:k
Annan klassifikationskod
  • Qca:k
  • Ns.07:k
Fysisk beskrivning
  • 364 sidor illustrationer 25 cm
Anmärkning: Innehållsbeskrivning, sammanfattning
  • För första gången, även internationellt, kan du här läsa om hur ett dussin viktiga expeditioner till Arktis och Antarktis mellan 1872 och 1949 löste frågorna om proviant. Allt mellan sälkött och pingvindiet till luxuösa konserver med oxfilé eller falsk sköldpaddssoppa kunde stå på menyn. Knappast någon polarfarare undgick den berömda pemmikanen, som kunde omvandlas till goda stuvningar. Mums. Eller vad sägs om isbjörnskött marinerat i saltvatten, och för att inte frysa innan middagen förvarades direkt på kroppen innanför kläderna. De flesta polarfarare klarade äventyren bra, mycket få fick svälta. Shackleton och Scott fick på grund av otur och kanske dålig planering uppleva en exempellös hunger under sina färder till och från Sydpolen. Men tillbaka på basen tog de igen detta och frossade på nybakade scones drypande av smör. Sätt dig nu väl tillrätta, kanske med en kopp varm choklad toppad med vispad grädde, och följ med polarfararna på matäventyr i det kalla och karga landskapet på Arktis och i Antarktis.
Kronologisk term
  • 1800-talet
  • 1900-talet
Term
  • Pemmikan
  • Mat
  • Matlagning historia
  • Polarexpeditioner historia
  • Kosthåll historia
  • Pemmican
  • Food
Geografiskt namn
  • Arktis
  • Antarktis
Personnamn
  • Lindroos, Per, 1945- Illustratör
ISBN
  • 9789198361742
*00007365cam a2201417 i 4500
*00173404
*00520220111102805.0
*008210625s2021    sw |||||||||||000 0|swe|d
*020  $a9789198361742$qflexband
*035  $a(BOKR)9789198361742
*035  $a(SE-LIBR)q4x6np78n0pz0b9k
*040  $aBOKR$bswe$dL$dS$ei$erda
*041  $aswe
*08204$a641.5911$223/swe
*084  $aQca:k$2kssb/8
*084  $aNs.07:k$2kssb/8
*1001 $aNorén, Karl-Gunnar,$d1943-$4aut$0https://libris.kb.se/qn259g081jtf5xf#it
*24510$aPolarexpeditionernas proviant 1872-1949 /$cK-G Norén ; kartor: Per Lindroos.
*264 1$a[Stockholm] :$bNielsen & Norén Förlag,$c[2021]
*264 3$aHalmstad :$bBulls Graphics,$c2021
*300  $a364 sidor$billustrationer$c25 cm
*336  $atext$btxt$2rdacontent
*337  $aunmediated$bn$2rdamedia
*338  $avolume$bnc$2rdacarrier
*520  $aFör första gången, även internationellt, kan du här läsa om hur ett dussin viktiga expeditioner till Arktis och Antarktis mellan 1872 och 1949 löste frågorna om proviant. Allt mellan sälkött och pingvindiet till luxuösa konserver med oxfilé eller falsk sköldpaddssoppa kunde stå på menyn. Knappast någon polarfarare undgick den berömda pemmikanen, som kunde omvandlas till goda stuvningar. Mums. Eller vad sägs om isbjörnskött marinerat i saltvatten, och för att inte frysa innan middagen förvarades direkt på kroppen innanför kläderna. De flesta polarfarare klarade äventyren bra, mycket få fick svälta. Shackleton och Scott fick på grund av otur och kanske dålig planering uppleva en exempellös hunger under sina färder till och från Sydpolen. Men tillbaka på basen tog de igen detta och frossade på nybakade scones drypande av smör. Sätt dig nu väl tillrätta, kanske med en kopp varm choklad toppad med vispad grädde, och följ med polarfararna på matäventyr i det kalla och karga landskapet på Arktis och i Antarktis.
*648 7$a1800-talet$0https://id.kb.se/term/sao/1800-talet$2sao
*648 7$a1900-talet$0https://id.kb.se/term/sao/1900-talet$2sao
*650 7$aPemmikan$0https://id.kb.se/term/sao/Pemmikan$2sao
*650 7$aMat$0https://id.kb.se/term/sao/Mat$2sao
*650 7$aMatlagning$xhistoria$0https://id.kb.se/term/sao/Matlagning--historia$2sao
*650 7$aPolarexpeditioner$xhistoria$0https://id.kb.se/term/sao/Polarexpeditioner--historia$2sao
*650 7$aKosthåll$xhistoria$2sao
*650 0$aPemmican
*650 0$aFood
*651 7$aArktis$0https://id.kb.se/term/sao/Arktis$2sao
*651 7$aAntarktis$0https://id.kb.se/term/sao/Antarktis$2sao
*7001 $aLindroos, Per,$d1945-$4ill$0https://libris.kb.se/dbqt1clx3wtd30j#it
*852  $5Ssm$bSsm$hN 11$j2022/18, 2022/19
*887  $a{"@id":"q4x6np78n0pz0b9k","modified":"2022-01-11T10:28:05.194+01:00"}$2librisxl
*887  $5Ssm$a{"@id":"gwgsf0hnd7cn7t8t","modified":"2022-01-12T16:21:38.965+01:00"}$2librisxl
*948  $6648$aTjugonde århundradet$u1900-talet
*950  $6650$aLivsmedel$uMat
*951  $6651$wg$aPolarområden$uAntarktis
^
Det finns inga omdömen till denna titeln.
Klicka här för att vara den första som skriver ett omdöme.
Vis
Sänd till
Ex.namnStatusFörfallodagTillhörHylla
2022/18Tillgängligt Sjöhistoriska museets bibliotekN 11
Ex2Under arbete (ej hemlån) Sjöhistoriska museets bibliotekN 11